Armin T. Wegner: Utdrivningen av det armeniska folket i öknen   

"Utdrivningen av det armeniska folket i öknen" var titeln på ett diabildsföredrag som tyske n Armin T. Wegner höll den 19 mars 1919 i Berlin. Det är en gripande berättelse framförd av ett av dem främsta ögonvittnen till armeniska folkmordet under första världskriget i Osmanska imperiet. Som tysk sjukvårdare i turkiska arméns tjänst hade Wegner möjlighet att träffa och intervjua folkmordsoffren, föra dagbok och ta bilder av det öde som drabbade armenierna framför hans ögon. Men hans dokumenterande av händelserna uppskattades inte av den turkiska regimen och på det turkiska befälets begäran arresterades Wegner till slut av tyskarna och hemkallades till Tyskland under december 1916. Gömda i sitt bälte hade han sina fotografiska bilder av det armeniska folkmordet. Wegners bilder av folkmordet räknas som en av de viktigaste visuella källorna till händelserna under första världskriget i Osmanska riket. Denna bok, förutom hans diabildsföredrag innehållande fotografier som numera har ikoniskt värde för armeniska folkmordet 1915, berättar också om pacifisten Wegner som också var en diktare och författare.

Även om han numera är relativ bortglömd i hemlandet Tyskland så har han en särskild plats hos armenier och judar världen över och hans dokumentation av armeniska folkmordet 1915 förblir en ovärderlig källa för forskningen.

Boken kan du köpa antingen direkt från riksförbundet och dess medlemsföreningar för 150:- eller via någon bokhandlare, bland andra Bokus, AdlibrisGinza, CDON m.fl.

Inbunden, 192 sidor med över 110 bilder. Med förord av Klas-Göran Karlsson, professor i historia, Lunds universitet.