Pressmeddelande

Stockholm, 22 oktober 2013
Armeniska riksförbundet i Sverige
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.armeniska.se


Azerbajdzjans desperation dödar folk

Att soldater dödas på vid kontaktlinjen mellan Azerbajdzjans armé och Karabachs armeniska styrkor trots det rådande eldupphörsavtalet är tragiskt ingen nyhet längre. Det har pågått sedan två år tillbaka och intensifierats i takt med att Azerbajdzjans olja- och gasinkomster hat tillåtit landet att rusta upp sin armé för miljarder dollar på årsbasis. Men nu har Azerbajdzjan även gång på gång börjat skjuta rakt in i Armenien, långt ifrån det konfliktdrabbade området Nagorno-Karabach och dessutom mot civila mål.

Idag sköt azeriskt artilleri mot regionen Tavush i Armenien som gränser mot Azerbajdzjan varvid en armenisk soldat dödades och tre sårades. Även ett antal civila personer som också färdades i en civil fordon sårades, dock inte allvarligt. Armeniens försvarsdepartement har meddelat detta till OSSE Minskgruppen och dessutom klargjort att man kommer att ”besvara provokationen”. Detta är en olycklig uppåtgående spiral som kan spåra ur helt.

Det är sedan ett tag klart att Baku verkligen försöker att provocera fram ett regelrätt krig genom att skjuta mot civila mål inne i Armenien, trots det faktum att Azerbajdzjan aldrig varit i krig med Armenien, utan Karabachs armeniska befolkning. Men situationen håller på att bli ohållbar och sedan Ilham Alijev omvaldes nyligen för tredje gången till landets president har Azerbajdzjan trappat upp retoriken och hoten om ett krig.

Armeniska riksförbundet i Sverige fördömer starkt Azerbajdzjans krigiska provokationer och samtidigt kallar på Sverige och Europa att sluta med sin ohållbara politik gentemot Armenien och Azerbajdzjan. Det finns uppenbarligen en aggressiv sida i konflikten som är föga intresserad av att lösa konflikten på en fredlig väg och OSSE, EU och Sverige måste sluta låtsas att de azeriska och armeniska sidorna är jämbördiga i konflikten och att kritiserandet av Bakus aggressiva och krigiska retorik kan uppfattas som avsteg från neutralitet. Baku har gång på gång brutit mot eldupphöravtalet, vägrat dra tillbaka krypskyttar från kontaktlinjen, vägrat OSSE Minskgruppens observatörer att göra oanmälda övervakningar och startat en kapprustning som bara kan sluta illa, mycket illa.