Stockholm, 18 maj 2021 

 

Ärade utrikesminister,

 

Azerbajdzjan har på nytt initierat en militär offensiv mot armeniska områden. Den här gången mot provinserna Syunik och Gegharkunik. Offensiven handlar inte längre om den autonoma regionen Artsakh (Nagorno-Karabach) utan är en kränkning av Armeniens gränser.

 

Flera länder bla Tyskland, Frankrike och Ryssland har redan fördömt aggressionen och uppmanat Azerbajdzjan till reträtt. Vi uppmanar Sveriges regering att göra detsamma.

 

Människorättsförsvarare i Armenien ser ett omedelbart behov av att etablera en buffertzon längs gränslinjerna i Syunik och Gegharkunik. En buffertzon kommer att säkerställa säkerheten för människor som bor i dessa provinser och ge möjlighet till barn och vuxna att kunna lämna hemmet för att gå till skolan och arbetet, mao att få leva i fred. Buffertzonen kommer dessutom att säkerställa Armeniens alla medborgares rättigheter. Ingen armenisk medborgare borde behöva fronta azerbajdzjanska soldater eller se azerbajdzjanska flaggor och skyltar på vägar i Armenien.

 

Ryssland är hitintills det enda land som bidragit med fredsbevarande styrkor i konflikten. Det är dags att andra länder sätter ner foten och kräver ett slut på konflikten och den forsatta azeriska aggressionen mot Armenien.

 

Armeniska riksförbundet uppmanar Sverige att spela en tydligare roll i konflikten. Som medlem i EU och FN kan och bör Sverige lägga mer fokus på denna konflikt. Sverige som alltid gått i bräschen för att försvara mänskliga rättigheter i världen borde utnyttja sin internationella position och kraft och sätta press på Azerbajdzjan att dels dra tillbaka sina trupper från armenisk mark, dels verka för överlämnande av samtliga krigsfångar. Vidare, borde Sverige i egenskap av ordförande i OSSE vara drivande i skapandet av en buffertzon tillsammans med andra medlemsländer i EU, OSSE och FN och vid sidan om Ryssland verka för att säkerställa säkerheten i regionen.

 

Med vänliga hälsningar,

Katrin Hakopian
Ordförande, Armeniska riksförbundet i Sverige