Varujan Vosganian

Tisdagen den 21 januari kl. 18.30
Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20
Medv. Ola Larsmo, Varujan Vosganian och Hannes Meidal (uppläsare)

Fri entré
Föranmälningar till es.sikr@sikr

Varujan Vosganian samtalar med Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN, om armeniernas tragiska öde under 1900-talet med utgångspunkt i Viskningarnas bok. Vosganians kritikerrosade krönika tar sin början bland författarens armeniska släktingar i östra Rumänien och sedan vidgas till att berätta om armenier i övriga delar av Rumänien och på andra håll i världen. Boken fångar således in åtskilliga bortglömda berättelser som vittnar om armeniernas vedermödor och ständiga kamp för överlevnad, men även dyrbara minnen om matlagning, hantverk och familjetraditioner.

Viskningarnas bok fick en enorm uppmärksamhet när den kom ut i Rumänien 2009 och är redan översatt till bl.a. tyska, franska, spanska och hebreiska. År 2013 utgavs den på svenska av 2244, i Inger Johanssons översättning.
Svenska pressröster om Viskningarnas bok: En realistiskt stark och sinnlig roman, men också en av de mest upprörande och otäcka böcker jag läst på länge (Aftonbladet). En bok fylld av humor och värme (Svenska Dagbladet).

Varujan Vosganian (f. 1958) är författare, politiker, ekonom, matematiker och universitetslärare. Men framför allt är han känd sedan många år tillbaka som en framstående representant av landets armeniska minoritet.

Foto: Cato Lein